Opplev også: København | Frederikshavn | Hirtshals |

 
Jens Bangs Stenhus er nok det mest kjente bygget i Aalborg

Jens Bangs Stenhus

Det er ikke uten grunn av Jens Bangs Stenhus er Aalborgs mest fotograferte bygning

Understreket Jens Bangs rikdom

Shoppinggaten Østerågade er adresse for noen av Aalborgs mest kjente bygninger. Og det aller mest kjente av dem alle, Jens Bangs Stenhus, nærmest troner over sine konkurrenter der det står. Ikke bare er det høyere enn de fleste bygg i sentrum, men dets nær symmetriske renessansestil får bygget til å ose av litt ekstra pomp og prakt. Det er liten tvil om at når bygningen stod ferdig oppført i 1624, så understreket den kjøpmannen Jens Bangs rikdom for omgivelsene.

Fasaden på det røde teglsteinshuset er strammet opp med gesimsbånd, og er nøye dekorert med ornamenter i "sandsten". Ornamentene sammen med de tre markante gavlene understreker og oser av renessansetidens formstil.

Jens Bangs hilsen til hans uvenner

Ser man nøyere på ornamentene, så ser man tydelig at ikke alle er like flatterende. Ryktene på Jens Bangs tid, skulle ha det til at det var hans mange uvenner (han kunne visstnok være "litt kranglete") som var karrikert på veggene.

Kjøpmann Bang ble aldri tatt opp i Aalborgs virkelig gode selskap - bystyret. Dette var nærmest uhørt på den tiden; at en så velstående mann ikke var aktiv i byens ledelse. Men Jens Bang har nå en gang funnet en liten hevn, for på en av gavlene sitter han (i stein) og geiper mot rådhuset som er nærmeste nabo.

Ferge til Danmark - fergen seiler mellom Oslo og Frederikshavn

Ferge til Frederikshavn

Reis med ferge fra Oslo til Frederikshavn. Hyggelig reise med gode venner - kort vei til Aalborg

Bestill billetter

Flere gode hoteller, tett på attraksjonene

Hotell i Aalborg

Finn ditt hotell i Aalborg - Velg et sentrumshotell, så er alle attraksjoner i nærheten

Bestill hotell i Aalborg

 

Er ikke det et apotek?

Normalt er apotek rimelig prangende i sin fremtoning, men i Jens Bangs Stenhus er det et eksempel på det motsatte. Kjenner man ikke til forretningen så legger man knapt merke til det, men Aalborgerne er godt kjent med Svane Apoteket - for det har hatt denne adressen uavbrutt siden 1666.

Her finner dere Jens Bangs Stenhus

Bygget ligger godt synlig i Østerågade, nærmere bestemt nummer 9. I nærheten så ligger Utzon Center, Aalborghus Slot og Aalborg Havnebad.

 

© 2020 Opplev Aalborg