Opplev også: København | Frederikshavn | Hirtshals |

 
Øster Sundby Mølle ligger i Aalborg Øst og er en særdeles godt utstyrt vindmølle

Øster Sundby Mølle

Vindmøllen i "landsbyen" Øster Sundby (Aalborg Øst) er særdeles godt utstyrt

Godt utstyrt mølle

Møllen på østsiden i Aalborg er noen estetisk perle fra utsiden. Men får dere sjansen til å se den fra innsiden, så si endelig ja takk. Møllens åpningstider er begrenset til mandager mellom 10 og 14, men utenom åpningstider kan det være at dere treffer noen av de lokale ildsjelene som gjerne tar en spontan omvisning - slik det skjedde med oss da vi tilfeldigvis kom forbi møllen klokken 20.00 en tirsdagskveld.

Heldigvis fikk vi rundturen inne i møllen, for dette et er en langt bedre utstyrt mølle enn de man normalt sett får besøke. Møllen er fullt funksjonsdyktig som vindmølle, men i tillegg har mølleren som drev den frem til nedleggelse, sørget for et dieselaggregat til bruk ved vindstille dager. Men mølleren nøyde seg ikke med diesel som reserveløsning. Under krigen i etterkrigstiden kunne det være vanskelig å få tak i diesel, så det ble installert en strømmotor også - så Øster Sundby Mølle kunne male korn under alle omstendigheter.

Også på "kornmaler-fronten" var Øster Sundby Mølle avansert. Den gode gamle kvernsteinen som hadde relativt begrense variasjonsmuligheter var erstattet med en langt mer moderne kornmale-maskin - slik at mølleren kunne lage alle typer mel fra grovmalt til de helt fine sortene.

Ikke alltid stått her...

Øster Sundby Mølle deler skjebne med en rekke danske møller. Etter at den opprinnelige møllen brant ned i 1910, kjøpte mølleren en vindmølle som stod utenfor byen og flyttet den til Øster Sundby.

Unik detalje på vingene

Vindmøller krevde stor grad av manuell styring i forhold til vindretning og vindstyrke, men Øster Sundby Mølle har noe som på dansk heter "fjedersvikning" som regulerer hastigheten automatisk når vindstyrken øker på. Bladene på seilet gir etter ved motstand og dermed senkes vindens påvirkning, og motsatt når vinden avtar, så rettes bladene ut igjen og gir mer motstand. Øster Sundby Mølle er den eneste møllen i Danmark hvor denne type seil er bevart.

Ferge til Danmark - fergen seiler mellom Oslo og Frederikshavn

Ferge til Frederikshavn

Reis med ferge fra Oslo til Frederikshavn. Hyggelig reise med gode venner - kort vei til Aalborg

Bestill billetter

Flere gode hoteller, tett på attraksjonene

Hotell i Aalborg

Finn ditt hotell i Aalborg - Velg et sentrumshotell, så er alle attraksjoner i nærheten

Bestill hotell i Aalborg

 

Hvor kan dere se Øster Sundby Mølle?

For å reise til Øster Sundby Mølle tar dere bilen østover i Aalborg til Forårsvej 59, 9220 Aalborg Øst.

 

© 2020 Opplev Aalborg